محمدرضا طالبی نژاد؛
شاخصهای رقابتی بودن انتخابات شورایاری ها
منظور از رقابتی بودن؛ کمیت و کیفیت بالا، مطلوب و قابل دفاع ثبت نام کنندگان شورایاری هر محله و همچنین حضور فعالانه و جدی همه کاندیداها در تبلیغات می باشد.
در این یادداشت به یکی دیگر از مولفه های مهم این انتخابات یعنی رقابتی بودن و چگونگی تحقق ومهمترین مصادیق آن اشاره می کنیم.
منظور از رقابتی بودن؛ کمیت و کیفیت بالا، مطلوب و قابل دفاع ثبت نام کنندگان شورایاری هر محله و همچنین حضور فعالانه و جدی همه کاندیداها در تبلیغات می باشد.
انتخابات دوره پنجم شورایاری ها را در صورتی می توان رقابتی دانست که:
تعداد ثبت نام کنندگان نهایی پس از مرحله ثبت نام و بررسی و تأیید صلاحیت ها در هر محله، از عدد قابل قبولی برخوردار باشد، با توجه به افزایش تعداد اصلی و علی البدل شورایاری ها از تعداد10 نفر به 13 نفر
در اساسنامه جدید میانگین 50 نفر در هر محله یعنی 4 برابر ظرفیت انتخاب، عدد خوبی است.
ثبت نام کنندگان حتیالامکان از بخشهای مختلف محله باشند و به گونه ای نباشد که از یک قسمت محله عموما حضور داشته باشند(توزیع مناسب موضعی).
ثبت نام_کنندگان از اقشار و گروه های مختلف و متنوعی باشند نه از یک یا دو قشر خاص(توزیع مناسب موضوعی) .
اگر چه به لحاظ قانونی، منعی برای حضور چند نفر از یک خانواده، فامیل و یا قوم در اساسنامه وجود ندارد اما نبابد ثبت نام کنندگان و به تبع آن منتخبین، بصورت خانوادگی و قبیله ای باشند، مشکلی که الان در شورایاری وجود دارد، زن و شوهر و عروس و داماد و برادر... در برخی محلات باهم عضو شورایاری یک محله میباشند.
به جز کمیت کاندیداها، از نظر کیفی هم شاخص های دیگری مانند سطح تحصیلات، حضور قابل قبول زنان در لیست کاندیداها، حضور جوانان در کنار حضور افراد باتجربه، تنوع شغلی کاندیداها، تنوع گرایش های فکری و سیاسی، وجود افراد و نخبگان علمی فرهنگی، هنری، ورزشی محله، معتمدین خوشنام و فعالان محلی و... میتواند رقابت واقعی و نتایج بهتری در انتخابات شورایاری ها ایجاد کند.
جدی گرفتن انتخابات و تبلیغات مناسب محلی از سوی همه کاندیداها علاوه بر تاثیر در افزایش مشارکت شهروندان، میتواند رقابت بین آنها را واقعی تر، فشرده تر و معنادار کند،یعنی به گونه ای نباشد که رقابت محدود به چند نفر خاص یا شورایاری های فعلی شود و اکثریتی خاموش و منفعل و به اصطلاح فقط "سیاهی لشکر" داشته باشیم.
علاوه بر نقش و انگیزه های شخصی کاندیداها در رقابتی شدن انتخابات شورایاری ها، متولیان و مجریان انتخابات می توانند با تمهید شرایط مناسب بخصوص با دو اقدام: پیش بینی زمان کافی برای ثبت نام کاندیداها در تقویم اجرایی انتخابات و اطلاع رسانی، تبلیغات فراگير، مکفی و موثر به رقابتی بودن جدی و بیشتر از گذشته انتخابات شورایاری ها کمک کنند.
اگر این رقابتها جدی و البته سازنده و قانونمند باشد میتوان به تشکیل شورایاری هایی کارآمدتر امیدوار بود. انشاالله.
محمدرضا طالبی نژاد / دکترای جامعه شناسی
- یک شنبه 1398/02/29 06:03
- گروه خبری : جامعه
- کد خبر : 2046
- چاپ
- منبع : تهران رسانه