محمدرضا طالبی نژاد؛
گل سالمی که آفساید اعلام شد!
بعضی مواقع در فوتبال بر اثر اشتباهات داوری، گلی به ثمر می رسد که از قضا ممکنه گل قشنگی باشد و درست هم باشد، ولی به غلط آفساید اعلام می شود.
حکایت بخشی از قانون شوراهای اسلامی شهرو روستا مصوب سال 1361
بعضی مواقع در فوتبال بر اثر اشتباهات داوری ، گلی به ثمر می رسد که از قضا ممکنه گل قشنگی باشد ودرست هم باشد ، ولی به غلط آفساید اعلام می شود.
درعالم سیاست، اقتصاد و تصمیم گیری های دیگر کشورمان نیز از این نوع خطاها داریم.
نمونه این خطا ها، لغو بخشی از قانون قانون شوراهای اسلامی شهرو روستا مصوب سال 1361 د ادوار بعدی اصلاحات و تغییرات آن درمجلس میباشد.
مواد 30 و 31 این قانون اینگونه بیان می کرد:
ماده 30: کوچکترین واحد شوراها در محدوده شهر، محله است، حدود محله های هر شهر تابع تقسیمات شهرداری مربوطه خواهد بود.
ماده 31: شوراهای اسلامی محله متشکل از هفت نفر می باشد که با انتخابات رسمی و رای مستقیم مردم تشکیل می گردد.
در بخش های دیگر قانون مذکورتشکیل شورای مناطق و بعد شورای شهر، پیش بینی شده بود، به این ترتیب که مجموعه شورایی در شهرها ابتدا ازپایین ترین لایه یعنی محله تشکیل، پس از محله ها، مناطق شهری صاحب شورا و سپس شورای شهر تشکیل شود.یعنی پلکانی و از پایین به بالا.
متاسفانه در اصلاحات بعدی این قانون بویژه در اصلاح سال 1375،این مدل تشکیل شوراها درشهرها بخصوص تشکیل شورای محله تغییر پیداکرد وشیوه ای که الان حاکم هست یعنی تشکیل شورای شهربصورت سراسری بدون تشکیل شورای مناطق و محلات، جایگزین آن شد، شیوه ای که دارای اشکالات اساسی ازجمله سیاسی شدن انتخابات شوراهاکه ماهیتااجتماعی وغیرسیاسی می باشند، عدم ارتباط اندام واره ای شورای شهر باسطوح منطقهای و محلهای خود، عدم جلب مشارکت واقعی در کف محلات و عدم استفاده از ظرفیت نخبگان و چهرههای توانمند ولی گمنام محله ای ومنطقه ای درقالب شوراو... می باشد.
در واقع تشکیل شورا یاری ها در کلانشهر تهران بدلیل پرکردن خلاء ایجاد شده ناشی از نبود شورای محله است واین مطلب درمقدمه اساسنامه تشکیل شورایاری ها مصوب سال 1378شورای اسلامی شهر تهران واصلاحات و الحاقات بعدی آن اشاره شده است.
سوالات:
چه باید کرد؟
آیا باید شورایاری را تعطیل ودنبال تشکیل شورای محله بصورت قانونی رفت؟
آیا میتوان امیدوار بود که مجلس شورای اسلامی امسال که سال پایانی دوره خود را میگذراند، بهاصلاح قانون شوراها و تشکیل شورای محله بپردازد؟ این تصور چقدر واقع بینانه است؟
آیا گزینه ای که هم تشکیل شورایاری ها در دوره پنجم (امسال) رادربرگیرد و هم به موازات آن بعنوان یک کاراساسی تر پیگیر اصلاح قانون شوراها وتشکیل شورای محله باشیم بهتر وواقعا بینانه تر نیست؟
خوشحال می شویم باچالش ایجاد کردن دراین موضوع واعلام نظرات و دیدگاههای ارزنده خود در کانال راه و بی راه این بحث را ادامه وبه فرجام خوبی برسانید.
اگر این یادداشت را پسندیدید و صلاح می دانید در بازنشر آن مشارکت فرمایید
راه و بی راه رسانه اختصاصی مشارکتهای اجتماعی محله محور، شورایاری ها و مدیریت محله
@rahobirahe
محمدرضا طالبی نژاد / دکترای جامعه شناسی
- چهارشنبه 1398/01/28 08:59
- گروه خبری : جامعه
- کد خبر : 1809
- چاپ
- منبع : راه و بی راه