نظارت رئیس قوه قضاییه بر مراجع قضایی استان تهران

انتصاب سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران

ارزیابی دستگاه های خدمت رسان استان تهران

توجه به نهضت مدرسه سازی در استان تهران

پنج شنبه 1403/09/01

محله رسانه؛

فعالیت کاوشگران برای ثبت آثار تاریخی در شمیران

آثار تاریخی شمیران نخستین بار سال 1381 توسط «ناصر پازوکی» بررسی و شناسایی و نتایج آن در کتابی با عنوان «آثار تاریخی شمیرانات» منتشر شد.

فعالیت کاوشگران برای ثبت آثار تاریخی در شمیران

به گزارش تهران رسانه ؛ ضربه تیشه کاوشگران گنج اگرچه به آثار تاریخی لواسان نخورد اما در این سال‌ها و در اثر ویلاسازی و بی‌توجهی، آثار تاریخی بسیاری مورد بی‌مهری قرار گرفتند. تپه ‌حصارک لواسان، خانه نظام‌السلطان و درخت چنارک، قلعه باستانی باغ دره، حمام محله ناران، تپه باستانی ناظم‌آباد، تپه و عمارت باستانی تنگل خانه، حمام محله سبو کوچک و محوطه باستانی سر قبر تاج‌الدین از آثار باستانی شهر لواسان است که به ثبت ملی رسیده‌اند اما این آثار تاریخی طی گذر زمان در اثر بی‌توجهی در حال از بین رفتن هستند. «سرقلعه» یکی از آثار تاریخی است که به تازگی توسط گروهی از کاوشگران در حال حفاری است. دکتر «محمدرضا نعمتی» عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی درباره اهمیت اثر تاریخی سرقلعه لواسان و ظرفیت بالای گردشگری این منطقه برایمان بیشتر توضیح می‌دهد.

آثار تاریخی شهرستان شمیرانات نخستین بار سال 1381 توسط «ناصر پازوکی» بررسی و شناسایی و نتایج آن در کتابی با عنوان «آثار تاریخی شمیرانات» منتشر شد. تپه سرقلعه، اول مهر سال 1382 با شماره 10364 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید اما مانند دیگر آثار تاریخی این شهر طی چند سال گذشته به دلیل غفلت مسئولان از ساخت‌وسازهای غیرقانونی بی‌نصیب نماند. نعمتی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی با بیان اینکه بخش‌هایی از آثار معماری باارزش این اثر تاریخی در اثر ساخت‌وساز از بین رفته است می‌گوید: «طی سالیان گذشته احکام قضایی مبنی بر تخریب و رفع تصرف زمین‌ها و ساخت‌وسازهای غیرمجاز صادر شده ولی متأسفانه مجریان اجرای احکام بنا به دلایلی تاکنون از این کار امتناع کرده‌اند.» دکتر نعمتی که مسئولیت گروه کاوش و مطالعات سرقلعه را برعهده دارد می‌گوید: «حفاظت اولیه آثار معماری انجام شده است. پس از بهبود شرایط آب و هوایی، حمام و بخشی از ارگ مکشوفه مسقف می‌شود و قطعات سفال‌های مکشوفه نیز پس از انجام مستندنگاری و مرمت در پایان کاوش‌ها به نمایش درخواهند آمد.»

گاوداری در محل تاریخی سرقلعه

دکتر نعمتی درباره نام این محل توضیح می‌دهد: «نام تپه برگرفته از قلعه‌ای بوده که روی تپه طبیعی قرار داشته است. تپه مشرف بر کل روستا بود و به همین دلیل به نام سرقلعه شناخته می‌شود.» تپه سرقلعه که از آثار تاریخی شاخص و ارزشمند شمال شهر تهران به شمار می‌آید در اوایل دهه 60 به‌صورت غیرقانونی تصرف و برای ساخت گاوداری از آن استفاده شد. فصل اول پژوهش‌های باستان‌شناسی سرقلعه از 23 مرداد ماه امسال با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و با اهداف مشخص کردن عرصه اصلی و تعیین حریم تپه و سپس انجام کاوش و پیگردی بقایای معماری تپه سرقلعه شروع شد. این پژوهش با حضور 10 کارشناس با تخصص‌های مختلف باستان‌شناسی، مرمتگر، نقشه‌بردار و طراح تا 30 آبان ماه ادامه داشت.»

رد پای سلجوقیان در لواسان

این تپه براساس پژوهش‌های صورت گرفته در بخش شمالی یک ارگ در مرتفع‌ترین نقطه قرار دارد. این ارگ بخشی از یک اتاق بزرگ با پلانی تقریباً مدور به مساحت تقریبی 100‌مترمربع کاوش شده است. در دورتادور آن سکویی برای نشستن وجود داشت که در مرحله بعد روی این سکو را با خشت پوشانده بودند. این اتاق مدور در دوره‌های بعد با ایجاد تغییراتی مثل ساخت دیوار و کف‌سازی به چندین اتاق تقسیم شده بود. طبق گفته‌های دکتر نعمتی و براساس شواهد و مستندات به دست آمده، برج و باروها و ارگ در دوره سلجوقی ساخته شده و در دوره‌های ایلخانی، تیموری و صفوی با ایجاد تغییرات و تعمیرات از آن استفاده کرده‌اند. با توجه به پژوهش‌های باستان‌شناسی فصل اول سرقلعه لواسان و براساس یافته‌های معماری و سفالی مانند کاشی، سفال زرین فام، انواع سفال اسگرافیاتو، سفال‌های قلم مشکی و سفال سلادون و بدل چینی عصر صفوی به نظر می‌رسد این مکان یک قلعه معمولی با کاربری نظامی نبوده بلکه بقایای یک کاخ یا کوشکی بوده که حاکمان محلی این منطقه از آن استفاده می‌کردند و با ادامه کاوش‌ها می‌توان کاربری اصلی آن را مشخص کرد.»

ظرفیت جذب گردشگر

دکتر نعمتی با بیان اینکه این محوطه پس از پایان پژوهش‌های باستان‌شناسی و مرمت آثار معماری از سوی اداره کل میراث فرهنگی تبدیل به سایت موزه و منطقه گردشگری می‌شود می‌گوید: «در شمیرانات تپه‌ها و بناهای زیادی وجود دارد که برخی از آنها شناسایی شده و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌اند ولی تعداد زیادی از این آثار وجود دارد که هنوز بررسی و شناسایی نشده‌اند و لازم است بررسی آثار شهرستان شمیرانات بازنگری شود.» با وجود آثار متعدد در شمیرانات و به دلیل نیروی کم و نبود بودجه کافی، میراث فرهنگی قادر به حفاظت و مرمت و کاوش این آثار نیست. نعمتی از مسئولان شهری و روستایی می‌خواهد با میراث فرهنگی همکاری‌های لازم را انجام دهند تا آثار تاریخی شهرستان که هویت و شناسنامه اهالی این شهرستان است از گزند تخریب در امان بمانند.

چگونه برویم؟

تپه سرقلعه در شمال شرقی روستای لواسان بزرگ از توابع شمیرانات و در میان باغ‌های سرسبز بر فراز تپه‌ای طبیعی بیضی شکل با بستری سنگی و با شیبی از شمال به جنوب واقع شده است. آسان‌ترین مسیر برای دسترسی به روستای لواسان بزرگ و سرقلعه از جاجرود و از کنار سد لتیان است که پس از طی مسافت 20کیلومتری می‌توان به روستای سرقلعه رسید.

گزارش؛ شهره کیانوش راد




نظر شما


logo

نظر سنجی

اخبار را از کدام کانال دنبال میکنید؟
logo logo logo logo logo logo logo logo logo
ارزیابی ایمنی هتل ها در تهران

ارزیابی ایمنی هتل ها در تهران

تهران رسانه | با توجه به اینکه هتل‌ها محل تجمع مردم است، به صورت ویژه ارزیابی ایمنی شده اند.

جایزه جهانی به شهرداری تهران رسید

جایزه جهانی به شهرداری تهران رسید

تهران رسانه | پروژه زیست محیطی شهرداری تهران موفق به دریافت بیست و دومین جایزه جهانی شهرهای زیست پذیر (LivCom) شد.

اجرای تور درختان دیرزیست در تهران

اجرای تور درختان دیرزیست در تهران

تهران رسانه | تور درختان دیر زیست تهران روز جمعه ۲ آذرماه از ساعت ۸:۳۰ لغایت ۱۲:۳۰ برگزار خواهد شد.

طراحی و اجرا توسط: طراحی سایت تهران طراحی سایت طراحی سایت